Tuesday, March 16, 2010

Adat Majlis Berendoi


14 Mar 2010 Kempulan Marhaban & Berendoi dari Qaryah Masjid Teluk Kumbar telah dijemput untuk mengadakan masjis berendoi di rumah En Tahir di Kg Masjid, Teluk Kumbar.Majlis ini jarang-jarang diadakan pada masa sekarang ini. Berendoi berasal daripada kata “endoi”, iaitu buaian yang lazimnya digunakan untuk menidurkan bayi atau kanak-kanak. Berendoi adalah bentuk permainan yang berfungsi sebagai upacara keagamaan. Lagu-lagunya adalah berunsur nasihat kepada anak-anak dan juga ibu bapa.

Mengikut sumber, berendoi berasal dari negeri Perlis bermula sekitar tahun 1930-an. Tokoh berendoi negeri Perlis ialah Ku Zainal Ku Abdullah yang sudah terlibat dalam kesenian ini selama 15 tahun. Peralatan persembahan ialah sebuah “endoi” atau buaian digantung di tengah-tengah rumah, air satu jag dan juga sirih pinang yang diletakkan di dalam tepak. Upacara berendoi ini boleh diadakan pada siang atau malam hari. Berendoi dimulai dengan Maulud dan lagu yang didendangkan ialah Selawat Nabi kemudian lagu-lagu lain. Ahli sesuatu kumpulan berendoi sekurang-kurangnya empat orang. Isi lagu-lagu berendoi berupa puji-pujian kepada nabi dan juga nasihat kepada kanak-kanak dan juga ibu bapa. Jumlah lagu yang didendangkan pada setiap kali persembahan bergantung pada kehendak tuan rumah.

Untuk pakaian persembahan, selalunya kaum lelaki memakai baju Melayu, bersongkok putih atau berserban dan berkain. Jika kumpulan berendoi itu terdiri daripada kaum wanita sahaja, maka pakaiannya adalah seperti mana yang lazim dipakai oleh wanita hari ini, iaitu berbaju kurung dan bertudung. Berendoi berfungsi alat hiburan dan pengajaran serta nasihat supaya anak mendengar nasihat ibu bapa. Nasihat bercorak agama disampaikan melalui lagu-lagu Nabi Muhammad dan Rukun Islam yang menceritakan sejarah nabi dan kehidupan nabi.

Catatan asal :

http://pemudakgsuluk.blogspot.com/2010/03/majlis-berendoi.html

Tuesday, March 02, 2010

Sallallahu 'alaihi wa sallam ... (صلى الله عليه وسلم)


Every practicing Muslims know the phrase called "salawat", written in Arabic as "صلى الله عليه وسلم‎" meaning "peace be upon him" as the one to be uttered upon hearing the name of Muhammad, the last phophet of Islam.

In fact for Muslims, they are specifically ordered by Allah to salute his prophets:
In the translation of the meanings of the Qur'an in Surah 33 entitled Al-Ahzab (The Confederates), ayah (verse) 56:

"Allah and His angels send blessings on the Prophet: O ye that believe! Send ye blessings on him, and salute him with all respect."
Al-Ahzab

And as a remembrance of the prophet, although not specifically required for all Muslims, many around the world celebrate the birth anniversary of Muhammad SAW with a modest celebration called Mawlid (Milad an-Nabi) or better known as Maulidur Rasul by Muslims in Malaysia. The specific date this year was 26th of February 2010, or the 12th day of Islamic month of Rabiul awwal.

WIKIPEDIA FACTS: Do you know that the first observance of Mawlid was back in the eight century in Mecca, and the first public celebration took place in Syria during the twelfth century, or about four centuries after the living period of the Muhammad SAW?

Like in many places around the country, Balik Pulau wasn't left in its own common procession walk by hundreds in groups representing respective organisations or residential units:

All three local ADUN YB Dato' Seri Dr Hilmi Yahaya, YB Hj Muhamad Farid Hj Saad and YB Syed Amerruddin Dato Hj Syed Ahmad were observed leading the pack last Saturday morning beginning 8:30am along Jalan Balik Pulau starting from Padang Kongsi to Masjid Daerah Barat Daya al-Mokhtar in a walk about 2-km in distance:

Current Weather

BeePee in Videos

Loading...

@BalikPulau in Tweetland

Related posts

BalikPulau.org / BP.pp.my

Kelab Usahawan Sosial Balik Pulau (Social Entrepreneurs Club)

Buzzes on Balik Pulau

Balik Pulau Organisations

Blogs by BP-ites

Balik Pulau Feeds